A vesztes helyzetek felismerése

Póker stratégiák | Saturday 26 March 2011 4:03 pm

A mondás szerint “a sikeres pókerhez két dolog kell: játsszon más pénzével és tudja hová kell dobni a lapokat”. Az első tényezőről szinte mindent tudhat már az olvasó, a póker bónuszok és ingyen póker pénz témakörben eddig megjelent írásokból, most koncentráljunk inkább a második részre. A kezdőknek szóló írásunkban korábban már írtunk arról, hogy milyen kezeket érdemes megjátszani, illetve milyen lapoktól kell már a flop előtt megszabadulni, vannak azonban olyan helyzetek, amikor a nyerőnek gondolt lapjainkkal is veszíthetünk. Ahhoz, hogy a vesztes helyzetben minimalizáljuk a veszteséget, két dologra kell nagyon figyelni.

Főleg a tapasztalatlanabb játékosok esetében fordul elő, hogy kizárólag saját lapjaikra koncentrálnak és nem veszik figyelembe a közös lapokat, illetve annak valószínűségét, hogy azokkal az ellenfelek erősebb kezet alakíthatnak ki. Ehhez adódik még hozzá a pszichikai nyomás, amit akkor él át a játékos, amikor a biztos győzelem reményében már komoly összeggel járult hozzá a kasszához és nehezen adja fel azt.

Tegyük fel például, hogy megkapja álmai kezdő kezét egy A♦A♣ párt. Ilyenkor egy tapasztalatlan játékos azonnal minden zsetonját felteszi, ami azért hibás döntés, mert jó eséllyel nyerő lapokat tart a kezében és a nagy hívással legtöbb ellenfelét elriasztja, tehát sokkal kevesebbet nyerhet, mint azt egy megfontolt hívással tehetné. Érdemes tehát kisebb összeggel nyitni, amit többen is megadnak, így növelheti a kasszát és későbbi nyereményét. A szakértők szerint ilyenkor a hívás vagy emelés megfelelő mértéke a nagy vak négyszerese, több játékos esetén ehhez még annyi nagy vak adódik, ahányan ön előtt játékban maradtak. Az asztalra érkező A♥5♣8♥ láttán természetesen újabb emeléssel folytatódik a játék, ám a 10♥ turn után érdemes behúzni a féket, főleg akkor, ha valaki korábban szinte azonnal megadta az emelésünket és előzőleg már megfigyeltük, hogy szívesen megjátszik azonos színű lapokat, még akkor is, ha azok gyengébbek. Ebben a helyzetben könnyen lehet, hogy valamelyik ellenfelünk flusht tartogat és minden további emelés felesleges kockázatot jelent. Ha pedig az asztalra érkező riverrel nem javul tovább a kezünk és ellenfelünk emel, akkor a nem szabad ragaszkodnunk lapjainkhoz és a középre tolt zsetonokhoz, hanem fájó szívvel ugyan, de dobnunk kell azért, hogy ne veszítsünk még többet.

No Comments