Omaha Hi/Lo

Omaha Póker | Monday 26 July 2010 2:08 am

Bár vitathatatlan, hogy napjainkban a Texas Holdem a legnépszerűbb póker játék, egyre többen tesznek próbát más póker változatokkal is és az Omaha póker is sok póker játékos körében egyre kedveltebb. A legtöbb online póker terem kínálatában, például az Everest Poker, vagy PartyPoker, mindenki találhat a maga számára megfelelő téttel induló Omaha asztalokat.
Az Omaha póker alap változata nem sokban különbözik a Texas Holdem-től, a különbség annyi, hogy minden játékos négy zárt lapot kap, melyből kötelezően kettőt, a leosztott öt közös lapból pedig kötelezően három lapot kell felhasználni, más lehetőség nincs. Ez főként kezdő játékosok számára okozhat nehézséget, ezért mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy először limit változatban próbálja ki – így elkerülheti a nagyobb bukásokat.
Az Omaha póker speciális változata az Omaha Hi/Lo, amely talán a legnagyobb kombinációs készséget igénylő póker változat. Az Omaha Hi/Lo játékban szintén 2+3 lapból kell a legjobb kombinációt kihozni, viszont a bizonyos esetekben a kasszát két részre osztják, az egyik felét a legerősebb kéz birtokosa, míg másik felét, ha van ilyen, akkor a legalacsonyabb kéz birtokosa viszi. Fontos megjegyezni, hogy magas kéz minden esetben van, és ha nincs alacsony kéz, akkor a teljes kasszát a magas kéz nyeri.
A magas kéz megállapításánál a lapok erősségének sorrendje megegyezik a hagyományos ötlapos póker kéz sorrenddel, az alcsony kéz megállapítása pedig a következők szerint történik:
Omaha hi/Lo alacsony kézről akkor beszélünk, ha a játékos legerősebb lapja legfeljebb nyolcas és nincsen közöttük egyforma értékű. A kezek rangsorolása a hagyományos “Ásztól-ötig” sorrend szerint történik (alacsony kéznél mindig a legmagasabb lappal kezdjük a felsorolást), a soroknak és színeknek nincs szerepe. A legjobb kéz tehát az 5-4-3-2-A. Az alacsony kasszát tehát az a játékos nyeri, akinek a legmagasabb értékű lapja a legmagasabb, ha két játékos legmagasabb lapja egyforma értékű, akkor a második, vagy harmadik legmagasabb lap dönt. Például, a 8-7-4-3-2 és 8-7-5-2-A közül az első kombináció a nyerő.
Az Omaha Hi/Lo esetében a magas és alacsony kéz megállapításánál mindig a kombináció szempontjából legjobb lapokat veszik figyelembe, előfordulhat tehát az is, hogy ugyanaz a játékos nyeri a magas és alacsony kasszát is.

No Comments